OLA GÅR I PENSION!

Artikeln publicerad i Krusboda Kontakt nr 3 2019.

Avtackning av Ola

Som den som varit med allra längst som anställd i ASK:s historia så kliver nu Ola av den sista september i år för att gå i en välförtjänt pension. Ola kommer ihåg på dagen när han började på ASK, det var den 9/6 1990, så drygt 29 år har han varit i alla boendes i Krusbodas tjänst!

När vi frågar hur området var när han tillträdde sin tjänst så säger han att “det var totalt igenvuxet och nedslitet, det fanns inte någon struktur. Vi skulle få en förvaltare som fick kalla fötter – antagligen för att projektet var för stort”. Innan Ola kom så minns han att det pratades om några som rensade rabatter, sedan var Riksbyggen inblandade, men misskötte arbetet. När så ASK skulle ta hand om verksamheten så fick man alltså starta från scratch. Man lejde delvis ut grävarbeten och skaffade efterhand maskiner så man kunde ta hand om markarbeten och snöröjning på egen hand. På den tiden skötte ASK snöröjningen även på parkeringarna i motsats till idag när garagesamfälligheterna kan upphandla tjänsterna mer efter eget huvud. En stor förändringen kom när begreppen yttre och inre mark infördes, något Ola upplever förenklade arbetet på flera plan, inte minst tidsmässigt. Om det tidigare kunde finnas en struktur där det gällde att “skrika högst” för att få hjälp först så säger Ola att “så funkar det inte idag – det finns en tydlig plan när det kommer till upprustning av olika ytor”. Det roligaste med jobbet har varit att få vara ute och vara relativt fri i arbetet – och naturligtvis arbetskamraterna. Men naturligtvis har allt inte alltid varit frid och fröjd, ibland har det funnits olika uppfattningar om hur saker bör skötas och planeras om styrelsen har haft en annan uppfattning om hur arbetet bör skötas, “de har ju inte alltid yrkesbiten på samma sätt som vi som utför arbetet, ibland har det varit svårt att hinna med att utföra det som de velat ha underhålla på – det har känts som man skulle behöva vara ett par anställda till för att hinna med allt”. Sedan går ju också arbetet i perioder med olika mycket att göra, men sammantaget låter det som att Ola överlag är rätt nöjd – annars skulle det knappast ha blivit 29 år tänker redaktören stilla. På frågan om hur tiden ska fyllas när nu pensionärslivet tar vid så lockar fisket, Ola har varit aktiv i Tyresö fiskevårdsförening längre än han varit på ASK, och det intresset har funnits sedan barnsben. Lite förvånande (i alla fall för redaktören) så har föreningen så pass mycket medlemmar som runt 700 personer – men Ola tillägger också att “många är ju med bara för att få vara med på kräftfisket”. Men det är inte riktigt bara fisket som kommer ägnas tid, Ola har också en kolonilott vid Gudö som kanske kommer få lite mer omsorg. Avslutningsvis så vill vi härmed tacka Ola för att vi fick en kort pratstund med honom – men framför allt tacka för all den arbetstid som lagts ned. Om vi gör en liten överslagsberäkning så bör Ola ha kommit upp i det inte oförakteliga antalet nedlagda timmar på Krusbodas stråk av totalt ca 55- 60.000 timmar, tack för det! Hoppas du nu får lite lugn och ro, och en och annan fisk på kroken.

Artikel skriven av Peter Eriksson